Fabrik i Vietnam

I norra Vietnam fann Hestra goda förutsättningar för att tillverka sina handskar av högsta kvalitet. Det var framför allt människorna och hantverkskulturen som lockade det svenska familjeföretaget att här skapa en av världens modernaste handskfabriker.

I mars 2018 invigdes Hestra Matsuoka Vietnam. Tio mil sydost om Hanoi, i hamnstaden Hai Phong, har familjeföretaget under två års tid byggt upp en helt ny, högmodern handskfabrik. Bland annat med hjälp av ambassaden och Business Sweden har man registrerat bolag, köpt fastighet i ett industriområde nära den viktiga hamnen, investerat i innovativa maskiner och inredningar samt anställt 120 kvalificerade medarbetare.

I dag producerar Hestra Matsuoka Vietnam både mode- och tekniska sporthandskar och antalet medarbetare har ökat till nästan 300. Fabriken har blivit ett skolexempel för ett lyckat samspel mellan svenskt näringsliv och utländska myndigheter, småländskt entreprenörskap och vietnamesisk tradition inom tillverkning av läderprodukter. Samtidigt visar fabriken hur viktig den egna produktionen är för varumärket Hestra.

– Handskproduktionen kräver mycket handarbete och därmed medarbetare med rätt kunskap. En industri- och hantverkskultur som man tyvärr inte längre hittar i norra Europa – däremot i vissa delar av Sydostasien, som här i norra Vietnam, säger Hestras vd Anton Magnusson.

Som utbildad handskmakare – och barnbarnsbarn till grundaren Martin Magnusson – vet han hur mycket som krävs för att sy handskar. Sedan 2013 har Anton Magnusson varit ansvarig för företagets olika produktionsenheter i utlandet, bland annat som chef för Hestras första egna fabrik i Ungern, innan han ledde arbetet med att starta upp den helt nya anläggningen i Vietnam. En viktig och lärorik tid:

Människorna här är så otroligt duktiga och smarta när det gäller att hitta lösningar för behoven som vi identifierar. Vi får lära oss mycket och är tacksamma att ha denna kunskap i företaget

ANTON MAGNUSSON, VD HESTRA

KRAV PÅ KVALITET OCH HÅLLBARHET

Den andra centrala anledningen att starta en egen fabrik är enligt Anton Magnusson att behålla kontrollen över produktionen – som är viktig både ur kvalitets-, planerings- och hållbarhetssynpunkt.

– Härigenom kan vi garantera att våra handskar produceras med den noggrannhet och under de miljökrav och arbetsförhållanden som både vi och våra kunder förutsätter.

Hestra Matsuoka blir inom kort certifierat för den internationella kvalitetsstandarden ISO 9001. Miljöcertifieringen ISO 14001 planeras för 2022. Hestra följer redan nu staden Hai Phongs strikta environmental plan och har etablerat fabriken i ett område med mycket bra infrastruktur när det gäller till exempel hantering av smutsvatten och avfall, energiförsörjning och transport.

Företaget är dessutom anslutet till BSCI (Business Social Compliance Initiative), en EU-organisation som granskar arbetsförhållanden inom textilindustrin, och har fått toppbetyg för arbetsplatsen i Vietnam: modern luftkonditionering och ventilering, mycket dagsljus, en kantin där medarbetarna får gratis lunch, rättvisa löner och humana arbetstider.

DEN MÄNSKLIGA FAKTORN

Hestra Matsuokas VD, japanen Terry Yamamoto, håller med om att medarbetarfrågan är central.

– Det handlar om att vara en attraktiv arbetsplats. Konkurrensen om kvalificerad arbetskraft är stor, förklarar han.

– Maskiner kan man köpa, duktiga människor måste man finna.

Det gäller på många vis också för honom själv. Terry Yamamoto har arbetat med handskar i hela sitt liv och varit i kontakt med Hestra i mer än tjugo år. Han var därmed Anton Magnussons önskekandidat som vd för det nygrundade vietnamesiska bolaget.

Terry berättar att man redan ett halvt år innan fabriken öppnades anställde ett fyrtiotal arbetare från en nedlagd handskfabrik i närheten för att säkerställa att de hamnade hos Hestra.  Bara det visar hur viktigt den mänskliga faktorn är. Utöver rekryteringen och bästa arbetsförhållanden spelar dessutom utbildningen en viktig roll:

– Alla våra sömmerskor lär sig att sy hela handsken, inte bara vissa delar såsom det brukar vara i många andra specialiserade fabriker i Asien, berättar Terry.

– Inskolningen tar därför längre tid, men vi tror att den investeringen lönar sig. På det här sättet får medarbetarna en bättre förståelse för hela produkten och kan sedan jobba på olika ställen i produktionen, vilket också gör arbetsplaneringen mer flexibel.

MÖTE MED DEN SVENSKA VINTERN

Men Hestra Matsuokas allra första anställde hade ingen koppling till handsk- eller textilbranschen. Vietnamesen Pham Thi Thuan arbetade på företaget som sålde fastigheten till Hestra och kom på så sätt i kontakt med Anton Magnusson. Efter affären var i mål frågade han henne – som vid sidan om sitt hemspråk talar flytande engelska – om hon ville bli hans assistent.

– Jag är väldigt glad att hon tackade ja, säger Anton Magnusson.

– Thuan har varit ett stort stöd under hela resan och hjälpt oss mycket i kontakten med myndigheter, byggaren och andra lokala aktörer. Och hon ordnade min första moped åt mig så att jag kunde ta mig till jobbet!

I dag arbetar Thuan som vd-assistent åt Terry Yamamoto och är även involverad i produktionsplaneringen. Under hennes tid hos Hestra har hon själv lärt sig en hel del om handskar och deras tillverkning. Hon har även vid flera tillfällen varit i Sverige – till och med under vintertiden.

Det var väldigt kallt! Och därför en viktig upplevelse för att förstå var och varför våra handskar behövs

PHAM THI THUAN

Terry Yamamoto och Pham Ti Thuan

Läs mer om våra andra fabriker

Visa fler

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev