Förlängt öppet köp till 31 januari 2024 

Garantera leverans till jul, beställ dina handskar innan 17 december

Hestra gloves system

Detta är en guide på hur du kan variera handskar för att anpassa förändrade temperaturer utefter dina aktivitetsnivåer. Hestra glove system bygger på samma tanke som när du har flera lager med funktionsplagg på kroppen. Genom att använda flera lager handskar  kan du reglera temperaturen efter väderförhållanden och din aktivitetsnivå.

hestra-glove-system-liner

1Linern är handens underställ. Den transporterar bort fukt från huden och skapar ett extra värmande lager. Den bör du behålla på för att undvika kontaktkyla när du utför finmotoriska uppgifter. En tunn liner i fingermodell innanför grundhandsken ökar värmen med cirka 20 procent.

hestra-glove-system-base-glove

2Bashandsken är den du oftast använder. Den håller värmen vid normal kyla och ger bra skydd mot vind och väta. Bashandsken har ett fast eller ett löstagbart foder. Ett löstagbart foder ger större möjlighet att reglera värmen.

hestra-glove-system-shell-glove

3Skalhandsken är ett förstärkningslager när du behöver extra skydd mot sträng kyla, blött väder eller om du står stilla under långa perioder. Skalhandsken skapar ett ytterligare lager av luft vilket isolerar och ökar värmen. Med liner och skalhandske ökar du värme med cirka 50 procent jämfört med om du bara har en grundhandske. En skalhandske tar inte mycket plats och kan förvaras ihoprullad där du enkelt kommer åt den.

Kombinationer utifrån dina behov

Antalet kombinationer är stort – välj modeller utifrån dina händers behov, aktivitet och väderförhållande.

Använda tunna liners när du behöver finmotorik. Vi ansträngning stiger kroppstemperaturen, samtidigt som vinden kanske kyler. Använd en vindtät modell med bra ventilation. Tänk på att handskar med vattentäta membran såsom GORE-TEX och CZone andas sämre. Vid stillastående aktivitet behöver du mer värme än när du rör dig. Använd då en skalhandske ytterst.

Hjärta före händer

Händer och fötter är ofta det första som tar stryk när du är ute i kyla. De ligger längst från det man kallar kroppskärnan; livsviktiga organ som hjärta, hjärna, ryggmärg och matsmältning. De finmaskiga blodkärlen i fingrar och tår stängs av när det blir för kallt, du ser det på att huden i fingertopparna vitnar. Enkelt uttryckt kan man säga att kroppen “offrar” mindre viktiga delar för att försöka rädda det som är avgörande för överlevnaden. Poängen i det här är att du behöver skydda händer och fötter extra mycket i kyla för att kompensera för kroppens naturliga funktion. Tänk på att du kan riskera kylskador på händerna även om du är varm i kroppen i övrigt.

Andra artiklar och guider

Prenumerera på vårt nyhetsbrev