Goda tvätt- och torkråd

Vi rekommenderar inte att du tvättar handskar med läder ofta. Vatten torkar ut lädret vilket försämrar dess smidighet och förkortar livslängden. Behöver du mot förmodan tvätta dina läderhandskar kan du se respektive guide för sport- och dresshandskar här. Handskar tillverkade i andra material hänvisar vi till handskens tvättråd.

Tvätta och torka dina sporthandskar

1. Läder får aldrig tvättas i maskin. För att ta bort fläckar, använd en fuktig trasa och tvål med hög fetthalt.

2. Handskar torkar bäst i upprätt läge. Vissa modeller har en karbinhake som förutom att hålla ihop handskarna också är användbar vid torkning.

3. Handskar med löstagbart foder torkar snabbare när fodret tas bort. De löstagbara fodret är också lätt att tvätta. Smuts täpper porer och fibrer vilket minskar andningsförmågan i fodret. Foder i ull måste alltid handtvättas och torkas på en plan yta.

Har du inte ett löstagbart foder, vänd inte handsken ut och in. Foder, isolering och membran kan bli svårt att sätta tillbaka på plats.

Tvätta och torka dresshandskar

Att tvätta ett par dresshandskar är som att tvätta händerna. Tvätta dem antingen under rinnande varmt vatten eller i en balja fylld med vatten.

1. Sätt på dem och blöt ner dem i det varma vattnet.

2. För att inte torka ut skinnet använder du en mild tvål rikligt med naturligt fett. Gnid försiktigt in tvålen i handskarna. Skölj noggrant under rinnande vatten och se till att få ut all överflödig tvål.

3. När handskarna är rena, tryck försiktigt ut det mesta av det återstående vattnet. Se till att inte vrida ur handskarna eftersom det kommer att skada dem. 

4. Lägg dem i en torr handduk och pressa försiktigt en sista gång, se till att det inte finns överflödigt vatten kvar. 

5. Låt dina handskar torka på en plan yta i rumstemperatur. Undvik någon form av värmekälla eftersom det kan skada lädret. Försök forma handskarna för att de ska gå tillbaka till sin ursprungliga passform. Det kommer ta timmar för handskarna att torka. Under tiden de torkar, ta på dig handskarna några gånger och forma dem efter dina händer.

Andra artiklar och guider

Prenumerera på vårt nyhetsbrev