Det traditionella storlekssystemet för handskar utvecklades för flera hundra år sedan i Frankrike. Tusen av händer mättes och ett förhållande blev uppenbart: Om du mäter omkretsen på din hand, så är oftast handens andra mått proportion till den.

Mät omkretsen på din hand med ett måttband. Om du inte har ett måttband kan du använda ett snöre som du sedan mäter med en linjal. Jämför storleksmåttet i vår storleksguide som du hittar på varje produktsida.

Storleksrekommendation för sporthandskar

Då sporthandskar i regel inte töjer sig nämnvärt med tiden är det viktigt att hitta rätt storlek från början. Det bör finns ett litet mellanrum mellan hand och handske för att binda luft som i sin tur genererar värme. En sporthandske som är för åtsittande kommer sannolikt upplevas som kall.

Står du mellan två unisexstorlekar så rekommenderar vi i regel att du väljer den större. Juniorstorlek 7 och unisexstorlek 7 är inte samma storlek då våra barn/juniorhandskar har en egen storleksindelning.

Storleksrekommendationer för dresshandskar

Dresshandskar utan foder eller med tunt foder i kashmir, ull eller siden bör vara åtsittande från början då de i regel töjer sig med tiden. Väljer du en för stor storlek kommer handsken sannolikt att kännas för stor. Vi tillverkar därför de flesta av våra dresshandskar i hel- och halvstorlek för att matcha fler händer. Om du hamnar mellan två storlekar i vår storlekstabell väljer du en halvstorlek.

Storlek för junior/barn?

I så fall behöver du inte mäta handens omkrets eftersom junior / barnstorlekar istället baseras på ålder.

Tumhandskar är varmare än 5-fingerhandskar

Om du ofta fryser om händerna, bör du välja en tumhandske. En tumhandske är rymligare och binder därför mer luft vilket i sin tur gör handsken varmare. En ytterligare aspekt är att fingrarna är samlade och värmer varandra. 3-fingerhandsken är en bra kompromiss mellan tum- och 5-fingerhandsken.

Varför är inte alla handskar vattentäta?

En handskes primära uppgift är att hålla händerna varma och torra. Att välja en handske med ett vattentätt membran känns för många som det självklara valet oavsett aktivitet. Det många inte tänker på är att vid hög aktivitet ökar kroppstemperaturen vilket gör att du svettas mer om händerna. Detta i sin tur ställer högre krav på att handsken transporterar bort fukten så du inte blir nedkyld om dina händer. En handske med ett vattentätt membran kan i vissa lägen ge en motsatt effekt, då vattentäta membran transporterar bort fukten sämre. Handskar med vattentäta membran torkar dessutom långsammare.

Läs gärna vår guide: hur du håller dina händer varma.

Andra artiklar och guider

Prenumerera på vårt nyhetsbrev