Ju äldre jag blir, desto bättre blir jag på att hantera pressen

- Sebastian Samuelsson om nervositet och erfarenhet.

Sebastian Samuelsson är en av Sveriges mest framgångsrika skidskyttar de senaste åren med både och OS- och VM-medaljer på meritlistan. Han har åkt med Hestrahandskar under hela sin karriär – i början med vanliga längdhandskar men nu är det specialmodellen ”BIATHLON TRIGGER COMP” som gäller.

"Jag tror inte att alla förstår hur viktiga handskarna är för en skidskytt"

Sebastian Samuelsson

”Jag tror inte att alla förstår hur viktiga handskarna är för en skidskytt. Hestras skidskyttehandskar har varit en enorm utveckling. Det handlar mycket om känslan i greppet, både runt stavarna och geväret. Dessutom har de kuddar i stödjehandens handflata för att dämpa rekylen och att geväret ska ligga stadigt” berättar Sebastian.

Sebastian Samuelsson

Handskarna måste vara så pass tjocka så att de värmer ordentligt, och samtidigt smidiga så att det inte blir klumpigt. Ju kallare det är, desto svårare är avvägningen: ska man ta på sig en linerhandske för att inte börja frysa om händerna?

”Man måste verkligen hitta rätt nivå, det är extra viktigt vid avtryckarfingret, att man verkligen känner avtryckaren. Om handskarna är för tjocka så tappar man den känslan, men om de är för tunna börjar man frysa. Jag fryser ganska lätt om händerna, och så fort man blir nerkyld så börjar man ju tappa känseln. Jag byter alltid till ett par torra handskar innan start.”

Skidskyttar peakar ofta lite senare i karriären än de som ”bara” åker skidor. Det handlar mycket om att hantera pressen vid skyttet. Det är något som Sebastian menar blir bättre ju mer erfarenhet man får.

”Jag har lärt mig att använda nervositeten till min fördel. Jag skärper till mig lite extra. Jag fokuserar mycket på de tekniska momenten, exakt vad jag ska göra, istället för att fundera på vad som händer om jag träffar eller missar. Det gäller att försöka vara i stunden så mycket som möjligt. Det finns de som skjuter bättre på träning och blir darriga när det är skarpt läge, men för mig är det nästan tvärtom.”

Möt fler av våra ambassadörer

Visa fler

Prenumerera på vårt nyhetsbrev