Förlängt öppet köp till 31 januari 2024 

Garantera leverans till jul, beställ dina handskar innan 17 december

Ska man vara bäst i världen så måste man sträva efter perfektion

– Reine Barkered om att gammal är äldst.

När Duveds stolthet Reine Barkered började med friåkning på elitnivå gick vissa av hans nuvarande konkurrenter fortfarande omkring i blöja. Konstant topplacerad i Freeride World Tour sedan 2009, med bland annat en totalseger 2012, har han sett namnen omkring sig komma och gå.

” Många av de yngre åkarna är uppvuxna i parken men i grunden går sporten ändå ut på att kunna åka stort och fort. Trick har helt klart en plats men vill man fokusera på mer freestyle så finns det ju andra tävlingar för det. Samtidigt utvecklar det sporten och jag utvecklas också så det blir ett sätt att hålla sig ung och inte fastna i gamla hjulspår” berättar Reine

Reine har fått smeknamnet ”The Mayor of Stomptown” för att han får det att se lätt ut att landa perfekt (att ”stompa” är att landa utan att sjunka ihop, så att man kan åka vidare med fart). Han försöker alltid sträva efter full kontroll.

”Ett tag var det lite hej och hå på tävlingarna, bara man tog sig ner kunde man åka och landa lite hur som helst, men det har blivit en helt annan nivå de senaste åren vilket jag tycker är bra. Ska vi vara bäst i världen på det här så måste vi sträva efter någon sorts perfektion också. Man ska åka rent och snyggt.”

Den mest prestigefyllda tävlingen Xtreme Verbier har Reine vunnit tre gånger.  I fjol var det nära igen, han tog en brant linje och åkte rent, men i sista hoppet fick han lite för mycket spinn i en bakåtvolt. Något som kan ha kostat honom totalsegern i världscupen.

”Ja det var lite segt förstås, målet är alltid att vinna allt. Men det är inget att gräma sig över, nu är jag taggad på en säsong till. Jag har alltid drömt om att fortsätta köra till 40 minst, och jag är ju bara 39 än så länge. Hade jag tagit hem det så kanske det hade varit ett annat läge, men man vill ju sluta på topp.”

Reine har kört med Hestrahandskar länge. På tävlingarna använder han ofta Army Leather Patrol eller Leather Fall Line, både som trefingershandskar och fingerhandskar. Handskarna ska inte bara värma utan också ge skydd. En kort period prövade han ett annat märke men han bytte snabbt tillbaka.

”Det är som man brukar säga, "Det finns handskar, och sen finns det Hestra". De är i en helt egen klass, och sköter man om dem så håller de länge. Det är skönare att åka i en handske som man har använt ett tag än i en helt ny handske. De anpassar sig efter händerna. Sen gillar jag snygga handskar också, Wakayma är en favorit, den har väldigt fin design.”

Reine avslutade säsongen med att vinna NM i Riksgränsen. Innan dess gjorde han en riktig långtur tillsammans med sin fru, amerikanska friåkaren Jackie Paaso. De besteg samtliga 12 svenska toppar över 2000 meter. Från Bucht-toppen på Sarektjåkkå i söder till Sielmatjåkkå i norr, en strapats på 42 mil.

”Det var en kul resa och vi hade otrolig tur med vädret. Jag hade med mig 6 par handskar för olika moment och temperaturer, plus liners. På toppturerna gick jag mest med Ergo Grip Active som funkar jättebra när man hanterar klättring och isyxa. Och sen på morgonen när det var riktigt kallt var det skönt att kunna dra på sig Army Leather Expedition Mitt. Då behöver man inte vara rädd för att frysa om fingrarna, det går typ inte att bli kall i dom.”

Läs om våra andra Hestra atleter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev