Det svåra är att hålla igång mellan loppen

Maja Dahlqvist om att ladda om.

Längdskidåkaren Maja Dahlqvist har en imponerande samling pallplatser i världscupen, och i vintras kom äntligen karriärens första individuella världscupseger. Hon tog dessutom andra raka VM-guldet i teamsprint. Maja tränar mycket distans men är som allra starkast i sprint. En nyckel till att hantera sprint är vad man gör mellan loppen. Det är fyra heat på en dag om man tar sig hela vägen till final.

”Det är inte alltid lätt att veta hur mycket man ska hålla igång i pauserna. Mellan det första heatet, prologen, och kvartsfinalen är det ofta ett par timmar, då får man äta något och ta det lugnt. Men sen gäller det att komma upp i tempo igen och att hålla igång mellan loppen. Och det gäller att vara förbered för alla väderförhållanden” berättar Maja.

MAJA REKOMMENDERAR

Det är viktigt att klä sig rätt i väntan på nästan lopp. När det kommer till handskar gäller det att hela tiden försöka hålla en behaglig temperatur, att inte börja frysa och inte heller svettas.

”Jag är ganska frusen om händerna. Är det under 5 minus så använder jag gärna tumvantar i pauser och på uppvärmningen. Oftast en modell som heter Women’s W.S. Breeze Mitt. Jag har tävlingshandskar i vätskebältet, de drar jag på precis innan start, och sen byter jag tillbaka så fort jag har gått i mål igen.”

"Dialogen med Hestra är jättebra, de lyssnar på synpunkter och kommer gärna med förslag på olika modeller som jag kan testa."

MAJA DAHLQVIST

Maja Dahlqvist experimenterar inte med handskarna i onödan. Hon har en favoritmodell i Ergo Grip Race Cut 5-finger och den använder hon så ofta det går.

”Det är superviktigt att ha ett bekvämt grepp runt stavarna, och jag gillar verkligen Race Cut så jag kör dem på både träning och tävling. Sen är det klart att om det är riktigt kallt på sprintdagar så är det bra att ha ett par XC Over Mitt nära till hands. Dialogen med Hestra är jättebra, de lyssnar på synpunkter och kommer gärna med förslag på olika modeller som jag kan testa. Sen har jag ganska nyligen börjat spela golf också, så det är schysst att Hestra har golfhandskar.”

Maja Dahlqvist

Möt fler av våra ambassadörer

Visa fler

Prenumerera på vårt nyhetsbrev