Förlängt öppet köp till 31 januari 2024 

Garantera leverans till jul, beställ dina handskar innan 17 december

”Om man ska lägga ut nåt så måste det hålla nivån.”

– Henke Windstedt om att vara sin egen filmproducent

Henrik Windstedt är en av världens mest etablerade friåkare, många skulle säga att han personifierar sporten. Han vann Freeride World Tour 2008 och tävlade innan dess i både puckelpist och slopestyle. De senaste tio åren har han mest fokuserat på filmer och resor, men nu är han tillbaka i Åre där allt började, i färd med att bygga ett hus och en liten skidanläggning bakom knuten.

”Jag har haft megatur som var med när sporten blev stor för 20 år sedan. Det finns så otroligt många som är duktiga nu så det är svårare att slå igenom. Det blir viktigare att vara relevant med nytt material hela tiden – att fylla kanalerna – särskilt för unga åkare. Det räcker inte med att vara bra på skidor, man måste vara sitt eget produktionsbolag, och helst ha en personlighet som gör sig bra i videor. För mig är det alltid en avvägning, jag velar ofta en hel del: ”Är den där grejen där verkligen värd en egen post?” Man vill ju att om folk ska titta på något att det ska hålla nivån”, säger Henke.

På senare år har Henke ägnat sig alltmer åt toppturer. Det har mycket att göra med den snabba utvecklingen på utrustningen. Touring-pjäxorna håller för all sorts åkning, bindningarna har blivit hållfastare, och skidorna har blivit lättare.

”Visst – det är härligt att tura men jag går ju uppåt i första hand för att komma åt bra åkning, så det är avgörande att grejerna går att åka på och att man kan lita på dem. Med skidhandskar är det inte samma snabba tekniska utveckling, så ett par handskar med några år på nacken funkar ofta bra så länge de inte blir skadade. Hestra har ju en otrolig kvalitet, och jag har många gamla handskar som jag gärna åker i. Det är bara att byta foder ibland.”

När Henke turar så använder han oftast Ergo grip Race Cut som är framtagna för längdskidåkning och ger ett bra grepp runt staven. Sen är det mer robusta handskar som gäller på nedför.

”På sistone har jag åkt en del i Vertical Cut CZone och framför allt i Omni 5-finger. Hestra gör varmare modeller men jag är ganska varm om händerna, så för mig är det viktigaste att få rätta känslan. Jag har även använt Army Leather Tundra som är schyssta när man tar sig till och från backen eller håller på och grejar i snön. Men när jag åker föredrar jag korta muddar som smiter åt så att det inte blir så mycket överlapp. Man har ju underställ och mellanlager och skidjacka, så det är viktigt att det inte blir bylsigt där allting möts. Hellre låta jackan gå över handskarna än tvärtom. Sen om man fryser så finns det ju tunna liners som man kan ha under, och svinkalla dagar kör jag i Omni Mitt.”

Husbygget i Åre börjar närma sig inflyttning nu. På gården har Henke anlagt en snow park med egen lift och till och med snökanoner. Under bygget så har han också använt en massa arbetshandskar från Hestra.

”Arbetshandskar sliter man ju ut snabbare än skidhandskar, så är det bara, de får ta en hel del stryk. Sen har jag såna där tjusiga Peccary-skinnhandskar också som man har när man ska vara snygg. Men senaste året har jag knappt haft på mig vanliga kläder, det har varit antingen arbetskläder eller skidkläder varenda dag. Det är ett jäkla sjå att bygga hus alltså, men det blir fint!”

Här hitter du fler spännande intervjuer.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev