Lager på lager gäller även händerna

- Hanna Öberg om att anpassa sig efter förutsättningarna

Skidskytten Hanna Öberg slog igenom med dunder och brak i vinter-OS 2018. Ett individuellt guld i distans toppat med ett silver i stafetten renderade henne både Bragdguldet och Jerringpriset. Sedan dess har hon etablerat sig i den yttersta eliten och radat upp en lång rad segrar och pallplatser i världscupen. Den här säsongen är det återigen OS som är målet.

”Jag kan tycka att det är väldigt skönt att ha de där medaljerna redan. Det tar bort mycket av pressen. Vissa kanske skulle se det som att jag har ett guld att försvara, men för mig är det snarare tvärtom. Det jag har vunnit kommer ingen att kunna ta ifrån mig. Då kan man sänka axlarna lite” berättar Hanna.

Just den mentala biten är väldigt viktig inom skidskytte och Hanna Öberg menar att hon hela tiden blir bättre på att hantera trycket.

”Vissa jobbar med mental coachning separat, men för mig är det en väldigt integrerad del av träningen. Varje pass så fokuserar jag stenhårt vid skyttet, jag vill sätta varje serie. Det är en naturlig del av att få rutin, att lära sig att hålla en hög lägstanivå. Jag är bra på att gå in i bubblan.”

Hanna har åkt med Hestra i flera år, men det senaste året har samarbetet fördjupats. Hon använder handskar inte bara vid skidskytte och rullskideskytte utan också när hon cyklar, både mountainbike och landsväg.

”När jag kan väljer jag alltid handskar med ergogrip, alltså förböjda fingrar. Jag har haft lite problem med senknarr i fingrarna, det kan komma om det stramar för mycket över knogarna. Ergogrip ger bättre cirkulation.  Jag är väldigt nöjd med Hestras handskar.”

Hanna åker i Women’s XC Ergo Grip, men beroende på temperatur och väder så kan hon använda extra lager både utanpå och innanför.

”Det viktigaste är att inte börja frysa om fingrarna. Om det är under -7°C kör jag gärna med en överdragsvante, Biathlon Mitt, där man kan fälla bort själva fingerdelen vid skyttet. Och är det riktigt kallt, alltså under -15°C, går jag gärna upp en storlek i handskarna och drar på mig en linerhandske under. Hellre det än en fodrad handske. Alla känner till lager-på-lager-principen för att klä sig varmt, och för mig gäller den i allra högsta grad även för handskar.”

Här hitter du fler spännande intervjuer.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev