Att ständigt vara utsatt för rädsla är en del av vad vi gör.

Elyse Saugstad talar om riskhantering.

Elyse Saugstad, professionell skidåkare, vann världscupen i freeride i 2008 och har sedan dess åkt utför flertalet förbluffande pister. Född och uppvuxen i Alaska blev hon en Super-G- och downhill-elitåkare i sina tonår, men slutade tävla för att plugga.

“Efter min examen flyttade jag till Palisades Tahoe (som förut hette Squaw Valley), freeride-högkvarteret, för att åka så mycket skidor som möjligt innan juristlinjen. Jag upptäckte att jag var riktigt duktig på freeskiing, så jag bestämde mig för att tävla i Freeride World Tour. Det var fantastiskt att vinna hela tävlingen, men som nordamerikan skiftade mitt fokus snabbt till att delta i skidfilmer. Jag är glad att allt till slut löste sig och att jag inte pluggade juridik”, menar Elyse.

För nästan tio år sedan när Elyse åkte skidor i Tunnel Creek, hamnade hon i ett snöskred som tog tre av hennes kollegors liv. Att vara så nära döden är en livsomvälvande upplevelse, och sedan olyckan har Elyse hållit föreläsningar om hur man hanterar rädsla. Hon är också medgrundare och instruktör för introduktionskurser i lavinsäkerhet.

“I vår bransch är vi ständigt utsatta för rädsla. Men det är viktigt att skilja ut vilken del av rädslan som är rationell och vilken del som bara är känslor. Man måste lära sig att bedöma när känslan bygger på något verkligt, och låta den aspekten visa vägen. Sen tillämpar jag min erfarenhet och fokus till vad jag måste göra för att besegra min utmaning. Det är den rationella delen.”

ELYSE REKOMMENDERAR

Elyse har använt Hestras handskar i mer än tio år. Hon anser att ett par bra handskar är bättre än flera olika halvdana par.

“Innan jag jobbade med Hestra hade jag ett annat märke som skickade en massa saker, men när jag fick känna på ett par Hestrahandskar kände jag direkt att jag ville byta märke. Jag får nya handskar av Hestra när jag behöver det, men vissa av mina favorithandskar från märket har jag säkert använt i nästan tio år. Deras kvalitet är enastående. Våra konsumentbeteenden förändras nuförtiden. Vi vill inte köpa nya grejer hela tiden, utan hellre långvariga produkter i bra kvalitet, vilket är bra för miljön. Hestra är pionjärer i det konceptet.”

"Vi vill inte köpa nya grejer hela tiden, utan hellre långvariga produkter i bra kvalitet, vilket är bra för miljön. Hestra är pionjärer i det konceptet.”

ELYSE SAUGSTAD

Den viktigaste egenskapen i en handske för Elyse är en kombination av flera olika saker.

“Värme är oumbärligt. Mina händer blir lätt frusna, så när jag åker skidor använder jag ofta innerhandskar. Jag behöver den isoleringen. Slitstyrka är också väldigt viktigt. Både när det gäller att motstå vädret och tidens gång. Flexibilitet är en annan viktig egenskap. Jag måste kunna använda mina händer, och det som är bra med Hestras varma innerhandskar är att de följer alla dina rörelser.”

Elyse åker mycket skidor med sin man och kollega Cody Townsend. Nyligen blev paret föräldrar för första gången, och Elyse vet att det kommer att påverka deras liv.

“Kommer jag att vara lika modig som när jag var yngre? Troligtvis inte. Men genom åren har mitt tänkande och beslutstagande handlat om att kunna åka skidor nästa dag. Nu när jag är mor, är risken för en allvarlig skada en större fråga. Jag är en veteran nu, som känner till sina gränser. Vad jag inte vet är om saker kommer att verka farligare än vad de gjorde förut. Men kan du överleva en förlossning, är det nog inte svårt att åka nedför en knotig backe.”

Möt fler av våra ambassadörer

Visa fler

Prenumerera på vårt nyhetsbrev